сряда, 18 ноември, 2020 11:48:00

Джоан Мир стана Световен Шампион MotoGP 2020

Джоан Мир от отбора SUZUKI ECSTAR стана световен MotoGP шампион за 2020г. Титлата му бе присъдена на 15 ноември след старта на пистата Ricardo Tormo в Испания, където се проведе предпоследният 14-ти кръг от шампионата за най-бързите мотоциклети в света.

Благодарение на своите уникални състезателни качества и на издръжливостта на неговата мащина SUZUKI GSX-RR, Джоан Мир #36 направи невероятно каране и събра общо 171 точки, които му осигуриха категорично първото място. Със 138 точки на трето място в класирането след старта във Валенсия се класира другият пилот от отбора SUZUKI ECSTAR – Алекс Ринс #42. Двойната победа класира SUZUKI на първо място при конструкторите и отборите.

20 години по-късно от победата на Кени Робъртс - младши през 2000г., отборът на SUZUKI с пилот Джоан Мир отново може да се похвали с титла от престижния шампионат.

Коментар на Тошихиро Сузуки, Президент на Suzuki Motor Corporation:

„Бих искал да поздравя и да изразя своята благодарност на екипа SUZUKI ECSTAR и Джоан Мир за спечелването на Световното първенство MotoGP в такъв безпрецедентно труден сезон предвид ситуацията с COVID-19 през 2020г.

Това е 100-годишнината на SUZUKI и през тази паметна година спечелихме MotoGP, който е най-престижния мотоциклетен шампионат в света.

Мотоциклетният бизнес е ключов за нашата марка през годините.

Бих искал да благодаря на всички клиенти, фенове и дилъри, които винаги са насърчавали и подкрепи SUZUKI, на всички доставчици и спонсори за успешното партньорство. Благодарности и за Давиде Бривио и членовете на нашия екип, нашия тестови пилот Силвен Гуинтоли, Алекс Ринс и Джоан Мир, които постигнаха отлични резултати и на всички служители, подкрепящи тази дейност в Япония.

Откакто SUZUKI се завърна в MotoGP, съм много горд от екипа, който успява да преодолее всички трудности, постигна стабилен напредък и накрая успя да вземе титлата. Вярвам, че това ще даде чудесен старт за следващите 100 години на SUZUKI."

 

MotoGP World Standing as of the end of 14th Round Valencia GP